Biosphere

Een symbiose tussen mens en plant.

Doordat zoet water steeds schaarser wordt, is het nodig om kritisch te kijken naar de relatie die wij met water hebben en op zoek te gaan naar nieuwe innovaties. Biosphere, een op planten gebaseerde waterfilter, is zo’n innovatie.

dsc_5000

046 © janna bathoorn _ studio stedum.jpg
Fotografie door Janna Bathoorn.

 

Biosphere filtert vervuild water zoals sloot- of grijs water en maakt het geschikt voor menselijk gebruik. Het vervuilde water giet je in de module. De plant gebruikt een klein deel ervan voor het maken van suikers en ‘ademt’ de rest weer uit als condens. Dit wordt opgevangen en kan weer gedronken worden. In ongeveer een dag kan Biosphere een glas water filteren. Door bijvoorbeeld muntplant te gebruiken krijgt het water ook nog een prettige smaak.

IMG_0268b

Doordat het systeem geen elektriciteit en weinig onderhoud nodig heeft kan het meerdere voordelen in huis brengen met minimale inspanning. Zo filtert de plant naast water ook de lucht, kan het eten produceren zoals kruiden of tomaten en zorgt het voor een verfraaiing van de woning.

IMG_0218b

Onze maatschappij verduurzaamt, maar ik denk dat daarvoor ook een verandering in ons denken nodig is. Met Biosphere wil ik een samenwerking laten groeien tussen mens en plant. Een nieuwe levensstijl waarbij onze woning verandert in een levend ecosysteem waar we voor moeten zorgen.

urban dessert nomad

oak biosphere
Een eik produceert op een gemiddelde dag ongeveer 400 liter water.

Het Biosphere project meerdere prijzen gewonnen in de Noord Design Award.

2 thoughts on “Biosphere

 1. Dag Marc,

  een prachtig systeem heb je ontworpen! Vernieuwend en toch zo eenvoudig, logisch.

  Ik heb echter wat vraagtekens bij het in de beschrijving genoemde voordeel ‘eten produceren’, zoals kruiden of tomaten.
  Als je de planten met vervuild water voed, kun je de planten vervolgens zeker niet opeten of als dierenvoedsel gebruiken. De vraag is zelfs – afhankelijk van hoe vervuild het water is dat je gebruikt – of je de planten niet als chemisch afval zou moeten dumpen of dat ze wél gewoon mogen composteren , bijvoorbeeld i.v.m. aanwezigheid van zware metalen, bestrijdingsmiddelen etc.
  Ik ben benieuwd of je daarvoor een oplossing heb bedacht en ook, of je het uitgeademde water en ook de planten wel eens hebt laten onderzoeken door een lab. Hoe schoon zijn ze ? ‘Meten is weten ‘….

  Heel veel succes met je projecten,
  vriendelijke groet,
  Kristin Wijnja

  1. Hoi Kristin,

   leuk dat je mijn project kunt waarderen!
   Met vervuild water bedoel ik in dit geval, wc-, grijs-, sloot- en regenwater. Oftewel lichtvervuild water wat niet door ons, maar wel door planten te gebruiken is.
   De planten als chemisch afval behandelen gaat daarom wel erg ver. Aangezien planten in de landbouw ook aan dit water wordt blootgesteld is er ook geen gevaar voor
   het eventueel te kweken voedsel. Aanwezigheid van metalen en pesticiden e.d. is daarentegen wel iets om rekening mee te houden (eneneens net als in de landbouw).
   Maar de effecten daarvan worden pas gevaarlijk na langdurige opbouw in organismen (of een ketting daarvan). Iets wat dus op de lange termijn een gevaar kan vormen
   en waar ook zeker onderzoek naar gedaan gaat worden, echter op dit moment is de Biosphere alleen geschikt voor kleine hoeveelheden water en voor korte termijn.

   Om antwoord te geven op je vraag, ja er is dus inderdaad over nagedacht. Onderzoek naar de plant en het geproduceerde water is nog wel nodig om het geheel naar
   een hoger niveau te tillen. Als je dus een adresje weet sta ik open voor suggesties. In ieder geval bedankt voor je belangstelling.

   Met vriendelijke groet,

   Marc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s